Автор: Гроздан Караджов, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмВ реч пред НС

...
Автор: Гроздан Караджов, Фейсбук Следвайте Гласове в ТелеграмВ реч пред НС
Коментари Харесай

Караджов: Метаморфозата на Промяната за инхаус договорите при АМ Хемус е знак за корупция и некадърност

Автор: Гроздан Караджов, Facebook Следвайте " Гласове " в Телеграм

В тирада пред Народно събрание някогашният министър на превоза и сегашен народен представител от Има Такъв Народ Гроздан Караджов обви, че внезапната промяна на позицията на " Продължаваме Промяната " във връзка с инхаус договорите при строителството на Автомагистрала " Хемус " от цялостно отказване до утвърждение е знак за корупция и несръчност. 

Публикуваме цялото му слово пред депутатите.

Уважаеми господин Председател,

Уважаеми г-жи и г-да народни представители,

Спомняте ли си „ грабежът на века “, помните ли изнесените от банковите офиси сакове и чанти натъпкани с десетки милиони държавни пари преведени като задатъци за още незапочналата Автомагистрала Хемус? Логично, една част от тази зала е потънала в „ (не)коалиционна “ амнезия! Нека им напомня личните им изказвания: думите на Бойко Рашков от 2021 година: „ Да кажем, че от 50-60 милиона, или от 70-80 милиона – толкоз, колкото предплатено са се превеждали на компании, представящи се за строители на автомагистрали, са се отделяли 30-40% от средствата, като са се насочвали към една политическа партия. Това е политическа партия ГЕРБ “. Или коментара на Кирил Петков за отчета на Агенцията за Вътрешна Финансова Инспекция по отношение на инхаус договорите на Агенция Пътна Инфраструктура: „ Много добре се споделя в отчета, в 19 страници, че ценообразуването е доста надвишено, а в заключенията са, че Законът за публичните поръчки е нарушен. Този отчет в действителност обрисува много съществени проблеми с цялото строителство “. Това политическо говорене и последвалите дейности на Продължаваме промяната замразиха за повече от две години работата по стратегическите за България обекти Автомагистрала „ Хемус “, пътя „ Ботевград – Видин “ и 84 настоящи свлачища. Вчера министърът на районното развиване и благоустройството на Политическа партия „ Продължаваме промяната “ внезапно се обърна на 180 градуса и реши да „ форсира построяването на Хемус “ и да „ затворим дебата за инхаус договорите “. Видите ли, те към този момент се били санирали и всевъзможни правни съображения против тях били към този момент с изтекла отминалост! Нещо повече – цените към този момент му били ниски и трябвало незабавно да се индексират.

Уважаеми народни представители,

Един интелигентен човек е споделил: Лицемерието не е сложен поминък, там всеки непрокопсаник е експерт.

Днес виждаме, че това просветление важи с цялостна мощ за една политическа мощ, която от две години претендира да е притежател на нов морал в политиката. На процедура обаче освен, че не се бори с порочните модели на ръководство, само че както виждате, ги бетонира и мултиплицира. И това най-ярко проличава в региона, където тя най-яростно се изявяваше като “пазител на новия морал ” - районното развиване.

Преди 2 години Политическа партия оповестиха война на инхаус договорите, тъй като били „ грабежа на века “. Днес считат да ги довършат стремително и без никакви промени.

Преди 2 години Политическа партия се възмущаваха, че цените по тези контракти били неведнъж повишени. Днес считат дори да ги индексират, тъй като са ниски. Какво от това, че рекордните задатъци от 1,3 милиарда лв. държавни пари бяха раздадени сякаш, с цел да се подсигуряват цените на материалите от възможна инфлация?!

Преди 2 години Политическа партия дефинираха градежа на автомагистрала “Хемус ” за закононарушението на века. И поради това финансовият министър Асен Василев не отдели нито лев за нея в бюджет 2022. Днес тя към този момент е приоритет и ще се строи с ускорени темпове. От същите осем компании, които бяха оповестени за “бебетата на Караджов ”. Явно бебетата са били осиновени от Политическа партия, която може да е хем майка, хем мащеха. Според келепира. И неслучайно и тези цени на „ бебетата “ ще бъдат индексирани.

 Преди 1 година Политическа партия написаха „ закон за откраднатата автомагистрала “, тъй като договорите, по които “Хемус ” се строи, са противозаконни. А, през днешния ден считат да изпълнят същите противозаконни  договори, като просто ги “санират ” с акт на Министерски съвет. Каквото и да значи това.

Преди 18 месеца Политическа партия желаеха всеки контракт и заплащане за пътно строителство да минава през Народното събрание. През две парламентарни комисиии и през зала. Днес въобще не считат да занимават депутатите с това, тъй като не било тяхна работа.

Да, почитание дами и Господа! Мога да продължа с маркетинговия микс, на това некадърно малцинство.
- Кирил Петков: „ Ако спрем корупцията, ще можем да строим по една Автомагистрала Хемус на година.
- Асен Василев отива още по-далеч: „ Без шкафчета и кюлчета можем да строим по 2 автомагистрали Хемус на година - 5 нови моста на Дунав и 3 тунела под Стара планина “.
- Да сте чували скоро нещо за корупционния  канал за отровни храни в капитан Андреево?  А, за Хартиено болшинство? За „ добринките “, поради които продължавали и злоупотребите с европейски средства в ремонта на лечебни заведения, учебни заведения, пътища.

Всичко това не може да бъде целесъобразно с неумелост. Става дума или за несръчност, или за корупция. А, най-вероятно и за двете! Което и да е, “грабежът на века ” очевидно ще продължи. А жителите ще продължат да заплащат сметката на корумпирани политици до момента в който рискуват живота и здравето си по кошмарни пътища, резултат от тяхната спекулация.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР